Παναγιώτης Παπαντωνίου

Ο Παναγιώτης Παπαντωνίου είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ με ειδικότητα Συγκοινωνιολόγου (2008), κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών (2009) και Διδακτορικόύ Διπλώματος (2015) στις Μεταφορές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Παράλληλα έχει εκπονήσει τρεις μεταδιδακτορικές έρευνες, 2 στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (2017, 2021) και μία στο Technical University of Munich (TUM) ως υπότροφος Marie-Curie (2020).

Έχει ευρεία γνώση της δυναμικής του τομέα των μεταφορών, μέσα από την ενεργό συμμετοχή του για περισσότερα από 12 έτη, ως μηχανικός, ερευνητής, σύμβουλος συγκοινωνιολόγος, εκπρόσωπος επιστημονικών φορέων και σύμβουλος της Πολιτείας, σε όλα τα αντικείμενα του τομέα των μεταφορών και της συγκοινωνιακής υποδομής. Οι τομείς ειδίκευσής του είναι η Οδική Ασφάλεια, η οδοποία, ο βιώσιμος συγκοινωνιακός σχεδιασμός και τα ευφυή συστήματα στις μεταφορές.

Ως ερευνητής κατέχει 12ετή εμπειρία στη διεξαγωγή έρευνας με έμφαση στην οδική ασφάλεια, την κυκλοφορία, τα ευφυή συστήματα μεταφορών και τη βιώσιμη κινητικότητα. Έχει εκπονήσει 3 μεταδιδακτορικές διατριβές με αυτόνομη χρηματοδότηση και έχει συμμετάσχει σε 21 ερευνητικά έργα τα οποία ανατέθηκαν από την Ευρωπαική Επιτροπή (8), από άλλους Διεθνείς Οργανισμούς (6) και από Ελληνικούς φορείς (7).

Ως ελεύθερος επαγγελματίας – Συγκοινωνιολόγος έχει δεκαετή εμπειρία στην εκπόνηση μελετών κυκλοφορίας, οδικής ασφάλειας, στάθμευσης, γεωμετρικού σχεδιασμού και σήμανσης για λογαριασμό Δημόσιων Οργανισμών και Ιδιωτικών φορέων.

Ο Παναγιώτης Παπαντωνίου είναι πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (2020-2024), μέλος επιστημονικών οργανισμών και επιτροπών (12), κριτής εργασιών προς δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια (18) και, μέλος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίων (8). Είναι διακριθείς με 14 επιστημονικά βραβεία, ανάμεσα στα οποία το Seal of Excellence, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 και το βραβείο “European Friedrich-List-Prize” ως καλύτερη διδακτορική διατριβή στις μεταφορές στην Ευρώπη για το έτος 2015 από τον οργανισμό European Platform of Transport Sciences .

Στο πλαίσιο της ερευνητικής του διαδρομής έχουν δημoσιευθεί 24 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, 83 εργασίες σε εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων με κρίση εργασίας, 17 εργασίες σε πρακτικά συνεδρίων με κρίση περίληψης και 5 κεφάλαια σε βιβλία. (h-index: google scholar: 10, scopus: 6).

Έχεις συμμετάσχει σε περισσότερα από 60 Επιστημονικά Συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και περισσότες από 40 ημερίδες στα οποία έχει παρουσιάσεις τις επιστημονικές του δημοσιεύσεις. Επιπρόσθετα, έχει πραγματοποιήσει 12 παρουσιάσεις ως Προσκεκλημένος Ομιλητής σε Διεθνή Συνέδρια και περισσότερες από 30 σε Ελληνικά συνέδρια και Ημερίδες.